Manuele lymfedrainage volgens Vodder bij oedeem en aanverwante klachten

 

Verstoorde waterhuishouding

Ons lichaam is voor 75% opgebouwd uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, de bloedbanen, lymfebanen en de hersenbanen. Het overgrote merendeel van alle lichaamsprocessen verlopen via dit lichaamsvocht. Deze processen via het lichaamsvocht noemen we de waterhuishouding. De lymfeklieren, waarvan we er honderden hebben, ‘vervoeren’ het water in ons lichaam en regelen zodoende de waterhuishouding. Wanneer het lymfesysteem in een lichaam verstoord is, ontstaan er ongeregeldheden in het lichaam waardoor klachten zullen optreden, zoals (pijnlijke) vochtophoping, cellulite, eczeem en acne. De vochtophopingen kunnen bovendien zorgen voor pijn, een moe/zwaar gevoel, tintelingen, gevoelloosheid en functiebeperking.

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage biedt uitkomst bij een verstoorde waterhuishouding in het lichaam. Manuele lymfedrainage wordt ingezet bij procesverstoringen en vochtophopingen. Het is een massagetechniek gericht op stimulering van de afvoer van lymfevocht en het bevorderen van de functie van niet-aangedane lymfevaten ofwel ‘knopen’.
Manuele lymfedrainage vergt een zeer specifieke massagetechniek. De masseuse van Cocogne heeft hiervoor een opleiding gevolgd volgens Vodder en is gediplomeerd in het toepassen van manuele lymfedrainage. Naast manuele lymfedrainage kan aanvullende zwachteltherapie toegepast worden.

Werking manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een zachte massagetechniek. Dr. Vodder ontwikkelde de techniek rond 1930. Bij manuele lymfedrainage staan zachte huidverschuivingen met een drukfase en een drukloze fase centraal. De drukfase zorgt ervoor de kleinste lymfevaatjes vlak onder de huid zich openen. Het vocht kan hierdoor in het lymfevat stromen. De drukloze fase geeft de lymfevaten de gelegenheid zich weer te sluiten, zodat het vocht niet terugstroomt, maar verder wordt afgevoerd. Met het vocht worden ook afvalstoffen via de lymfevaten naar de lymfeknopen in oksels en liezen vervoerd. Vervolgens wordt het vocht naar de grote lymfeknopen (achter het sleutelbeen) getransporteerd. Daar wordt het gezuiverd en weer opgenomen in het lichaam, of afgevoerd via de urine.

Wanneer manuele lymfedrainage

Een verstoorde waterhuishouding kan verschillende oorzaken hebben, zoals een operatie (waarbij lymfeklieren verwijderd zijn), stress, een verstoorde hormoonhuishouding of een sportblessure. Manuele lymfedrainage helpt de waterhuishouding dan om te herstellen. Ook bij slijmbeursontstekingen, (peesschede) ontstekingen, huidproblemen, ME, CVS, fybromyalgie, hoge bloeddruk en RSI-klachten kan manuele lymfedrainage heilzaam zijn. Uw consulente kan u persoonlijk adviseren of de mogelijkheden van manuele lymfedrainage. Neemt u gerust vrijblijvend contact op met Cocogne.

Tarieven Manuele lymfedrainage:
Partiële behandeling € 35,-
Totale behandeling € 65,-