De voedingspyramide

Als je rondkijkt in de supermarkt, zou je bijna geloven dat gezond eten behoorlijk ingewikkeld is. Of dat je bij gezond eten in elk geval vooral extra antioxidanten, omega 3 vetzuren, vitamines of vezels nodig hebt.
Terwijl gezond eten zo simpel kan zijn.

Gezond eten is vooral puur eten. Kies bij elke maaltijd voor een basis van onbewerkte producten en je zit goed. Pure producten zijn bijvoorbeeld groenten, fruit, volkorenproducten, zuivel, noten, ei, vlees en vette vis.  

Snel
Puur eten betekent echt niet dat je voortaan uren in de keuken staat. Puur kan ook (razend)snel, bijvoorbeeld met een wokgerecht, een salade of een soep. Op deze website vind je tal van tips en recepten die je laten zien dat puur eten ook lekker snel kan!

Smaak
Puur eten betekent ook geen verbod op pakjes en zakjes. Maar we laten je wel graag zien dat het ook anders kan. Jouw zelfgemaakte tomatensaus smaakt nét even beter dan de tomatensaus uit pot en verse kruiden geven veel meer smaak dan een kruidenmix uit een zakje. Moeilijker is het niet, wél veel lekkerder en gezonder!

Puur Piramide

DE BASIS

Onderaan de piramide zie je dat eten en bewegen samen vallen in een gezonde leefstijl. Beweeg minstens een half uur, maar liever nog een uur per dag! Beweging versterkt je spieren en botten, verhoogt je stofwisseling, verbetert je conditie, humeur en nachtrust.

DE EERSTE LAAG

De eerste laag van de piramide is vocht. Heel belangrijk, omdat water een echte basisbehoefte is. Drink dagelijks minstens 1,5 liter. Dat hoeft echt niet alleen water te zijn, ook koffie, thee, zuivel en sappen tellen mee.

DE TWEEDE LAAG

Laag twee bestaat uit groenten en fruit. De officiële aanbeveling is 200 gram groenten en 2 stuks fruit, maar geneer je niet om er meer van te eten! Groenten en fruit zijn echte smaakmakers, die kleur geven aan je eten maar je vooral ook heel veel vitamines en mineralen leveren. Eet ze bij elke maaltijd en ook als tussendoortje.

DE DERDE LAAG

In laag drie zie je vezelrijke producten als brood, granen, peulvruchten en aardappelen. Ze passen bij elke maaltijd en zijn een goede energiebron. Kies het liefst voor de volkorenproducten, omdat die meer vitamines, mineralen en vezels bevatten.

DE VIERDE LAAG

De vierde laag levert je gezonde vetten. Vet is namelijk niet ongezond, integendeel, het is een essentieel onderdeel van je voeding. Kies wel voor gezonde vetten en die zitten in vette vis, noten en olie. Eet minstens 1 keer per week vette vis, zoals makreel, zalm, haring of paling.

DE VIJFDE LAAG

In de vijfde laag zie je eiwitrijke producten, zoals vlees, zuivel, eieren en vis. Eiwitten heb je elke dag nodig, bijvoorbeeld voor het in stand houden van je spierweefsel en voor je weerstand. Ook geven eiwitten veel verzadiging, zodat je niet te veel eet. Kies bij voorkeur voor de magere varianten, zoals mager vlees en halfvolle of magere zuivel.

DE ZESDE LAAG

Natuurlijk hoort snoepen en snacken er ook bij. In de top van de piramide is daarvoor een plekje ingeruimd. Het zijn de extraatjes in je voeding. En hoeveel je daarvan kunt eten? Dat hangt af van je activiteiten en je eetpatroon. De weegschaal is een goede graadmeter: als je gewicht goed is en ook stabiel blijft, dan is de balans in orde.

DE ZON

O ja, en dan nog de zon. Die heb je nodig voor de aanmaak van vitamine D in de huid. Kom elke dag minstens een kwartier buiten, dat is ook goed voor je humeur!